Wat zit er vandaag op mijn boterham? Oh, alweer kaas… Verrassing! 

In de hectiek van de ochtend en het drukke gezinsleven, kan ik mij voorstellen dat het lastig is om een gevarieerde en gezonde lunchtrommel in elkaar te flansen voor je kind. Een boterham met kaas is natuurlijk prima, maar hoe leuk zou het zijn als jij je kind kan verrassen met een gevarieerde en gezonde lunchtrommel?! 

In alle vroegte schijfjes komkommer raspen of een pannenkoek bakken klinkt misschien niet als muziek in je oren. Geen paniek! Met onderstaande tips tover jij de ‘saaie’ lunch van een boterham met kaas om tot feestje in de broodtrommel. 

TIP 1: Maak de avond van tevoren de lunch vast klaar

Heb je ‘s ochtends weinig tijd? Neem ‘s avonds een extra kwartiertje om de lunch vast voor te bereiden. 

TIP 2: Mealprep to the rescue! 

Bak bijvoorbeeld een stapel pannenkoeken of een aantal gezondere muffins op zondag. Al helemaal leuk als je kinderen meehelpen! 

TIP 3: Ook lunch voor de volwassenen

Het is natuurlijk geweldig dat je een lekkere lunch voor je kids klaarmaakt, maar vergeet jezelf niet! Ook jij verdient het om een lekkere en gezonde lunch te eten. 

TIP 4: De supermarkt helpt je een handje

In bijna iedere supermarkt verkopen ze zakjes snoepgroenten, zodat jij ze niet meer hoeft te snijden. Eventjes verdelen over de lunchtrommels en klaar! 

TIP 5: Een boterham met extra beleg

Wil je wat laagdrempeliger beginnen? Beleg de boterham met kaas dan eens met een extra schijfje komkommer, wat sla of avocado. Een extra topping zorgt al meteen voor meer variatie! 

En dan nu de reden dat jij waarschijnlijk deze blog leest! 7 voorbeelden van een gezonde en gevarieerde lunchtrommel!

1). Gezonde wraps met groenten, een handje nootjes en een trosje druiven

Beleg een volkoren wrap (of een groenten wrap) met hummus, avocado, tomaatjes en sla en rol deze stevig op. Snij de wrap in stukjes. Nog wat nootjes voor de gezonde vetten en een trosje druiven voor de vitamientjes en je kind kan ertegenaan! 

2). Zelfgemaakte boekweitpannenkoeken* met appelstroop, een handje snoepgroenten en een appel

Bak een stapel boekweitpannenkoeken en beleg deze met (suikervrije) appelstroop. Nog wat snoepgroenten zoals worteltjes en tomaatjes erbij en een lekker fris appeltje. 

3). Zelfgemaakte groentenmuffins*, wat blokjes kaas, worteltjes en een banaan.

Hoe leuk om met zelfgemaakte groentenmuffins te lunchen! Nog wat blokjes kaas om op te knabbelen, worteltjes voor de extra groenten en tot slot een banaan voor een energie boost! 

4). Restje avondeten met een stuk fruit

Een restje pasta bijvoorbeeld kun je prima koud eten! Een stuk fruit voor de vitamientjes, niks maar aan doen! 

5). Boterham met hummus en groenten, twee dadels en een mandarijn.

De boterham hoeft niet verbannen te worden uit de lunchbox! Verwissel het plakje kaas eens met een beetje hummus, wat schijfjes komkommer en avocado en een beetje sla. Dadels geven je kind de energie die nodig is om de dag door te komen en een mandarijn is altijd een goed idee ;).

6). Rijstwafels / crackers met pindakaas en banaan, wat snoepgroenten en een appel.

Pindakaas en banaan, het is een gouden combinatie! Smeer 100% pindakaas op de crackers met wat plakjes banaan (en een snufje kaneel om het écht af te maken). Wat snoepgroenten zoals worteltjes, tomaat en komkommer erbij en een stukje fruit zoals een appel maken deze lunchtrommel helemaal compleet. 

7). Zelfgemaakte bananenbrood* met nootjes, een stukje fruit en wat snoepgroenten.

Hmmm… De geur van zelfgemaakte bananenbrood… Heerlijk! Bananenbrood is simpel om te maken, voedzaam en gezond! Laat je kinderen meehelpen en varieer met wat je in het beslag doet. Walnoten, stukjes pure chocolade, cranberry’s. Je kan het zo gek niet bedenken! Geef je kind wat plakjes mee naar school, een klein handje noten, wat fruit en groenten en klaar is kees! 

*De recepten:

BOEKWEITPANNENKOEKEN (voor 4 pannenkoeken)

Ingrediënten: 

– 100 gram boekweitmeel

– 300 ml melk

– 2 eieren 

– Snufje zout 

Bereiden:

1). Mix alle ingrediënten tot een glad pannenkoekenbeslag.

2). Doe wat olie in de pan en giet wat van het beslag in de pan.

3). Draai de pannenkoek om als er belletjes aan de bovenkant ontstaan. 

4). Bak alle vier de pannenkoeken en laat een beetje afkoelen.

GROENTENMUFFINS (voor 12 muffins)

Ingrediënten:

– 200 gram (zelfrijzend) meel

-120 gram geraspte kaas

– 50 ml melk

– 3 eieren 

– ¼ courgette in kleine stukjes

– 1 kleine wortel in kleine stukjes

– 100 gram doperwten 

– 1 kleine paprika in kleine stukjes

Bereiden:

1). Klop de eieren los en voeg de stukjes groenten toe

2). Voeg het meel, de melk en de kaas toe aan het mengsel

3). Vet de 12 vormpjes in met boter of olie en verdeel het beslag over de vormpjes

4). Bak de muffins 20-25 min in een voorverwarmde (180 graden) oven

BANANENBROOD 

Ingrediënten:

– 80 gram amandelmeel

– 160 gram (spelt)bloem

– 3 eieren 

– 4 rijpe bananen

– Kaneel

– 1 theelepel bakpoeder

– Eventueel: walnoten, cranberries stukjes pure chocolade

Bereiden:

1). Prak de bananen

2). Klop de eieren los

3). Mix het meel en de bloem met de eieren en de bananen

4). Voeg het bakpoeder en de kaneel toe

5). Voeg tot slot de walnoten, cranberries, pure chocolade, of iets anders toe aan het beslag

6). Bekleed een bakvorm met bakpapier

7). Doe het bananenbrood 50-60 min in een (voorverwarmde) oven op 175 graden

8). Prik in het beslag met een satéprikker om te checken of het bananenbrood gaar is. Komt de satéprikker er schoon uit? Dan is het brood goed! Zo niet, doe de bakvorm dan nog wat langer in de oven. Bedek het brood desnoods met wat aluminiumfolie, zo voorkom je dat de bovenkant aanbrandt.