Op mijn website benoem ik regelmatig de drie sleutels tot een stevige mentale weerbaarheid. Waarom zijn deze sleutels zo belangrijk? En hoe ontdekt een kind waar hij zijn eigen sleutels kan vinden?

 

De eerste sleutel

Een krachtige basis begint bij kennis over jezelf. Over emoties, gedachten, gevoelens en gedrag.

Misschien herken je het wel. Je voelt je prikkelbaar, reageert geïrriteerd naar de mensen in je omgeving en je hebt geen zin in de dag. Of je voelt je enorm vermoeid, je kan geen energie of enthousiasme opbrengen voor activiteiten. Of je voelt je onverwoestbaar! Je wordt blij van elke kleine zonnestraal en huppelt door de dag.

 

Mindere dagen

Waarom voel je je de ene dag zo goed en de andere dag niet? Natuurlijk horen mindere dagen bij het leven. Zonder deze dagen, kunnen we de écht goede dagen ook minder waarderen.

 

Hoofd, hart en lichaam 

Je lichaam, hoofd en hart werken als een team samen. Een gebeurtenis of situatie kan jouw gevoel beïnvloeden. Je voelt een bepaalde emotie, ook al weet je nog niet goed welke emotie. Je gedrag probeert jou duidelijk te maken dat je de emotie (welke het dan ook is) aandacht moet geven.

 

Gebruiksaanwijzing

Helaas worden we niet geboren met een gebruiksaanwijzing. Je kunt niet in jouw handleiding raadplegen welke emotie je voelt en wat je moet doen. Wel kun je leren om bepaalde gevoelens te herkennen, vervolgens te erkennen en ontdekken wat helpt om je beter te voelen.

 

Kinderen leren om te gaan met emoties

Volwassenen hebben al een heel leven kunnen oefenen met verschillende gevoelens en emoties. Kinderen moeten al deze emoties en gevoelens nog leren kennen. Zoals hierboven beschreven, werken het hoofd, hart en lichaam samen. Vertoont je kind vervelend of onrustig gedrag? Probeer met een andere bril naar dit gedrag te kijken. Wat probeert je kind te communiceren met het gedrag dat hij vertoont? Is er iets gebeurt, waardoor hij zich verdrietig of boos voelt? Ga samen op ontdekkingsreis welke emotie je kind voelt en verklaar vervolgens samen het gedrag.

 

Ontdek de emotie

De belangrijkste eerste stap in het ontdekken van de emotie, is het erkenning voor het gevoel. Erken het gevoel van je kind, door dit te benoemen. “Je voelt je boos, het is ook heel stom dat je niet mag gamen omdat je huiswerk moet maken.” Je hoeft nog niet uit te leggen waarom je kind niet mag gamen. De emotie mag eerst aandacht krijgen.

 

Herkennen van gevoelens en gedrag

Voor kinderen is het belangrijk dat zij bepaalde signalen van hun lichaam leren kennen. Ze worden zich bewust dat ze een probleem ervaren of dat iets ze dwarszit. Ze hoeven dan niet direct te weten wat er aan de hand is. Oefeningen, opdrachten of tips kunnen een kind helpen om zelf te ontdekken waar het gedrag vandaan komt.

 

De schatkaart naar de sleutel

Gun jij je kind ook meer zelfkennis? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Meer weten over de andere sleutels of mijn werkwijze? Kijk dan op de pagina over kindercoaching.