Het komt goed…. 

Dit kleine, simpele zinnetje is voor mij een groot hulpmiddel. Ik heb weleens de neiging om te verdrinken in piekergedachtes, angsten of gevoelens van paniek. Mijn hoofd draait overuren en ik voel me moe en vooral ook moedeloos. 

Daar heb ik dus helemaal niks aan! Door het zinnetje “Het komt goed” een aantal keer te herhalen, kan ik loskomen van de situatie en mijn gedachtes en de boel even van een afstandje bekijken. 

Vervolgens kom ik erachter dat het helemaal zo erg niet is en kan ik actie ondernemen om iets aan de situatie of mijn gedachtes te veranderen. 

Een zinnetje, gebaar, handeling, object?

Voor mij helpt dit zinnetje om uit de negatieve spiraal in mijn hoofd te stappen. Op momenten dat ik mij gevangen voel in mijn gedachtes, gevoelens of in mijn gedrag, stap ik eruit.

Dit klinkt heel makkelijk, maar niks is minder waar! Probeer maar eens aan je hulpmiddel te denken, op momenten dat je die het hardste nodig hebt…

Voor veel kinderen helpt het daarom om een steentje, armbandje of elastiekje bij zich te dragen. Door alleen maar een blik te werpen op dit hulpmiddel, wordt een kind herinnert aan zijn of haar helpende woorden. 

Let op! 

Door gebruik te maken van een zinnetje of een woord, kan een kind even afstand nemen van de situatie. Dit betekent niet dat er geen aandacht mag zijn voor de emotie. Juist niet! Zolang een kind middenin de emotie zit, kan de juiste aandacht alleen niet gegeven worden. Alleen door even afstand te nemen en vanuit een ander perspectief naar de situatie te kijken, kan een kind ontdekken hoe hij of zij zichzelf kan helpen bij de deze emotie. 

De dieren van Toon Tellegen 

Meerdere keren per dag gebruik ik mijn helpende zinnetje “Het komt goed”. Op een mooie zomerse middag liep ik een boekwinkel binnen en stuitte ik op een klein boekje van Toon Tellegen, met de titel: Het komt goed.

Die moest ik natuurlijk wel meenemen. Op de eerste bladzijde die ik opensloeg, stond een citaat van de eekhoorn die ik graag wil delen:

Ik ben alleen maar nu, dacht hij opnieuw. Ik ben nooit later geweest en ik zal nooit vroeger worden. En terwijl hij zijn gedachten, die altijd wijzer waren dan hijzelf, niet langer volgen kon, voelde hij zich weer tevreden worden.

Wat een wijze eekhoorn. Piekeren en zorgen maken over het verleden en de toekomst zorgen voor stress en angsten. Door jezelf te herinneren aan het nu (door middel van een zinnetje of een hulpmiddel), help je jezelf om rustig te worden en krachtige keuzes te maken.

Kinderen in het nu

Doorgaans zijn kinderen sterren in leven in het NU. Vooral kleine kinderen zijn niet of nauwelijks bezig met het verleden of de toekomst. Kijk maar eens naar een kind dat zich vermaakt op het strand of in het park. Zand verslepen, beestjes bekijken, rondrennen en springen. Hier kunnen wij als volwassenen veel van leren! 

Het verleden verwerken door middel van spel

In mijn coachpraktijk spelen we voornamelijk spelletjes. Ouders vragen mij weleens, wat doe je toch met mijn kind? Van hun kind krijgen ze namelijk te horen dat we alleen maar spelletjes spelen. 

Klopt!

Kinderen laten namelijk een heleboel zien in hun spel. Spelenderwijs verwerken zij wat ze hebben meegemaakt in het verleden, maar laten zij ook zien waar ze momenteel mee worstelen. Dit gebeurt (vaak) onbewust.

Piekeren komt óók voor bij kinderen

Zoals gezegd kunnen kinderen uitermate goed in het nu leven, maar ze zijn ook al zeer bedreven in het piekeren. 

“Heb ik nou iets doms gezegd?”

“Wat nou als het mij niet gaat lukken?”

“Ik wil niet naar mijn oom en tante, straks moet ik weer op schoot zitten.”

Voor veel kinderen is het lastig om hun piekermonster te verslaan. Bij sommige kinderen gaat het piekermonster zó nauwkeurig te werk, dat ze niet eens door hebben dat ze ergens mee zitten. Ze voelen zich naar, uiten dit in bepaald gedrag, maar hebben geeeen idee waardoor het komt! Laat staan dat hun omgeving enig idee heeft waar bepaald (vervelend) gedrag vandaan komt…

Kindercoaching helpt!

Kinderen krijgen vanaf een bepaalde leeftijd te maken met het woud aan emoties, gevoelens, gedachtes en gedrag. Zodra onverklaarbare emoties en gedrag een belemmering gaan vormen in het leven van een kind of in het gezinsleven, kan kindercoaching helpen. Spelenderwijs geef ik kinderen handvatten om grip te krijgen op hun emoties en zo hun zelfvertrouwen te vergroten.

Ben je benieuwd naar mijn aanpak en op welke manier kindercoaching jouw kind kan helpen? Bekijk dan de kindercoach pagina of ga direct naar de contactpagina voor een vrijblijvend intakegesprek.