“Ik heb er gewoon geen goed gevoel bij.”

Voor veel mensen is dit een frustrerende opmerking. 

“Waarom dan niet? Leg eens uit!”

Soms kan dat niet. Dan voel je gewoon dat iets niet of juist wel goed is. Het onderbewuste is dan sneller dan je ratio. 

Inspiratie

Hoe dit onderbuikgevoel of je intuïtie nou precies werkt is een ingewikkeld proces. Malcolm Gladwell heeft er een heel boek aan gewijd. Hierin legt hij aan de hand van verschillende experimenten en voorbeelden uit hoe mensen op basis van kleine stukjes informaties bepaalde gevoelskeuzes maken. 

Kinderen en hun gevoel

Kleine kinderen staan nog heel dicht bij hun gevoel. Baby’s stoppen bijvoorbeeld met drinken als ze vol zitten. Veel mensen zijn dit contact met hun gevoel verloren. Sta je voor een belangrijke keuze? Dan kun je het beste de knoop doorhakken zodra je wakker bent, zonder je hoofd de tijd te geven om met voor- en tegenargumenten te komen. De uitspraak “Ik moet er even een nachtje over slapen” bestaat niet voor niets!

Ouders maken de keus

Kinderen zijn afhankelijk van hun ouders of opvoeders. Ouders maken keuzes namens hun kinderen, soms zonder hun kind hierbij te betrekken. Soms lijkt dit misschien beter, het gaat dan om situaties waar een kind nog geen invloed over kan uitoefenen. Toch is het belangrijk om je kind bij iedere keuze te betrekken. Vraag om diens mening en neem deze echt serieus, zodat je kind ervaart dat zijn mening en gevoel ertoe doen. Leg ook uit waarom jij denkt dat een bepaalde keuze de beste is. 

Waarom voelt het niet goed? 

Een keuze op basis van intuïtie kun je niet altijd direct onderbouwen. Soms weet je gewoon dat iets niet of wel goed voelt, maar weet je nog niet waarom. Benoem dit hardop, al is het alleen voor jezelf. Je leert je kind hierdoor dat gevoel een belangrijke raadgever is. Geef het goede voorbeeld in het maken van een keuze waarin je gevoel en ratio combineert. Je gevoel kan ook voortkomen uit een gebeurtenis in het verleden, die je behoedt voor bijvoorbeeld een negatieve ervaring. Je ratio kan je helpen om dit gevoel te begrijpen.

Balans tussen gevoel en ratio 

Kortom, een balans tussen gevoel en ratio geeft een krachtige basis voor het maken van keuzes. Neem je gevoel altijd serieus. Knaagt er iets? Of word je enthousiast? Neem deze gevoelens mee in je keuze! 

5 tips om je kind te helpen bij het maken van krachtige keuzes

Vindt jouw kind het lastig om keuzes te maken? Met onderstaande tips kun je jouw kind hierbij helpen!

1). Welk gevoel zit er achter de twijfel? 

Twijfelt je kind erg over het maken van een bepaalde keuze? Onderzoek dan samen welk gevoel er achter de twijfel zit. Vaak speelt angst hierbij een grote rol. Bijvoorbeeld de angst om er niet bij te horen, om iets te missen of om beoordeeld te worden. 

2). Stimuleer je kind om zijn mening te geven.

Door je kind te betrekken bij keuzes, krijgt je kind het gevoel dat zijn mening en gevoel ertoe doen. Dit stimuleert de zelfkennis en het zelfvertrouwen! 

3). Laat je kind in een split second kiezen. 

Schrijf bijvoorbeeld beide keuzes op een papier en vouw deze klein op. Hou in beide handen een papier en laat je kind een hand kiezen. Wat is het eerste gevoel bij de hand die jouw kind kiest? Een positief of knagend gevoel? Vaak zegt dit eerste gevoel al veel over de juiste keuze voor jouw kind. 

4). Neem het gevoel van je kind serieus. 

Zegt je kind dat hij vol zit of juist honger heeft? Neem dit serieus en trek het niet in twijfel door bijvoorbeeld te zeggen: “Maar je hebt net nog een cracker gegeten!” Iemands gevoel is altijd legitiem. Door het gevoel van je kind serieus te nemen, behoudt of versterkt je kind zijn intuïtie. 

5). Wat vinden anderen? 

Kinderen en jongeren vergelijken zichzelf veel met anderen. Kinderen kunnen hierdoor aan hun eigen gevoel gaan twijfelen, omdat ze zien dat leeftijdsgenoten iets anders voelen of kiezen. Vraag regelmatig aan je kind wat hij zelf vindt, zodat je kind leert om voor zichzelf te denken en zijn eigen gevoel serieus te nemen. 

Heeft jouw kind last van keuzestress of vindt je kind het lastig om zijn eigen gevoel serieus te nemen? Kindercoaching kan hiervoor uitkomst bieden. Benieuwd wat kindercoaching voor jouw kind kan betekenen? Bekijk hier de pagina over kindercoaching of neem contact op voor een vrijblijvend intakegesprek!